rtopbox-contact

rtopbox-nieuwsbrief

DOEN WAT WERKT: Rots en Water

Al jaren geven pedagogisch medewerkers Corinne en Jeffrey de psycho-fysieke training Rots en Water aan jongeren die verblijven op behandelgroepen binnen het cluster Autisme.

Jeffrey: “De kracht van onze aanpak is dat we de jongeren naast de training de rest van de week op de behandelgroep begeleiden. We trekken de leerpunten uit de training door in de dagelijkse praktijk en houden ze scherp. Het is bijvoorbeeld gaaf om te zien dat ze bij een confrontatie op de groep voor zichzelf durven opkomen. We krijgen vaak terug dat ze echt veel aan de training gehad hebben.”

Je hebt zelf alles in je om weer in balans te komen

Corinne: “De jongeren binnen het cluster Autisme vinden het lastig om sociaal staande te blijven. Door fysieke oefeningen leren we ze bepaalde sociale vaardigheden en weerbaarheid aan. De basis van de training is gronden, centreren en focussen. Wanneer iemand uit balans raakt is dat vaak op één van deze punten. We leren de jongeren letterlijk stevig te staan. Tijdens de training lopen we op blote voeten, zodat ze goed contact kunnen maken met de grond. Ook een goede ademhaling is een rode draad tijdens de training. Doorademen, juist als iets spannend wordt, is heel belangrijk. Dit noemen we centreren.” We leren de jongeren dat uit balans raken iets is wat bij het leven hoort, maar (en dat is nog belangrijker) dat je zelf alles in je hebt om weer in balans te komen!

Jeffrey haalt een voorbeeld aan: ”We hadden een jongen op de groep waarbij de spanning zat in hele alledaagse dingen. Hij sloeg al dicht als hij de klas in kwam. Door de training heeft hij geleerd: doorademen, focus op een vast punt en loop daar naar toe. Met de kin omhoog! Daar heeft hij nu nog veel houvast aan.”

Gedragsverandering

Corinne: ”Kinderen met autisme vinden het lastig om grenzen aan te geven, maar ook om de grenzen van een ander te herkennen. Met rollenspellen proberen we een gedragsverandering teweeg te brengen. Dat ze echt stoppen wanneer iemand ‘nee’ zegt en ze bewuster zijn van wat een ander vervelend vindt. Maar ook beseffen: wat straal je zelf uit?  We oefenen bijvoorbeeld in ‘sterk’ weglopen. Vaak wordt weglopen als zwak gezien. Maar het ligt er aan hoe je dat doet en hoe de groep op jou reageert. Als je zelfverzekerd van een situatie kunt weglopen zal de groep juist zeggen ‘Slim van je’.”

Rots of water benadering

Bij een andere oefening moet een jongere een mat verdedigen. Corinne: “We leggen uit: De mat staat symbool voor jouw leven, dat moet je verdedigen. Doe je dat op een ‘Rots-manier’, dus daadkrachtig, met stemverheffing, krachttermen en fysiek ‘botsen’. Of op de ‘Water-manier; in contact gaan, communicatie zoeken? Beide is goed, maar we leren de jongeren in de training heel bewust wanneer je welke aanpak kiest. Word je in de stad lastig gevallen dan past de Rots-benadering. Maar spreekt de juf je in de klas ergens op aan, dan kies je voor Water.”

Laat je niet van jouw pad afleiden

Jeffrey: “We leren de jongeren zich bewust te worden van hun eigen lichaam en hun lichaam in balans te houden: Wat wil ik en wat vind ik. Klopt dat met wat ik doe? Zo nee, hoe kan ik dat voor elkaar krijgen? Welke weg wil ik gaan in dit leven, wat is mijn doel? Wat heb ik daarvoor nodig?

Tijdens een oefening staat de jongere in een cirkel en we vragen hem te focussen op zijn doel. Niet alleen in zijn hoofd, maar ook letterlijk focussen op een punt op de muur. Wij proberen hem af te leiden. Eerst door om de cirkel heen te lopen, dan door gekke gebaren en geluiden te maken en tot slot door dingen naar hem te roepen. Met de oefening willen we ze laten zien: Op de weg naar jouw doel en naar jouw toekomst staan er mensen langs de zijlijn die je positief maar ook negatief zullen beïnvloeden. Hoe kun je voorkomen dat deze mensen je afleiden en je van jouw pad afbrengen? Houd altijd jouw doel scherp voor ogen!”

Meer informatie over Rots en Water bij Trias: info@trias-groep.nl 
1 reactie

  1. José te Brake - Broens schreef:

    Geweldig als mensen zich hier voor inzetten willen en ook kunnen.
    Proficiat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

facebooktwitterlinkedInyoutubeemailhome