Trias ontvangt Servische jeugdhulpprofessionals

In 2015 reisden vier Trias-collega’s samen met medewerkers van Jarabee namens de Kinderperspectief Academy af naar Zuid-Servië voor een uitwisselingsprogramma bij jongerentehuis Knjazevac. De uitwisseling was een enerverende en verrijkende ervaring én voor herhaling vatbaar! Want van 27 september tot 1 oktober komen 10 Servische collega’s op bezoek bij Trias. Op donderdag 28 september verzorgen zij drie (geaccrediteerde) workshops voor Trias-medewerkers.

De overige dagen wacht hen een afwisselend programma. De Servische gasten eten onder meer mee op een aantal groepen van Trias, gaan langs bij Kinderperspectief en volgen een training over Jeugd en Verslaving, FAS (Foetaal Alcohol Syndroom) en KVO (Kind van verslaafde ouder) bij Tactus.

Over de grens

Trias-medewerkers nemen vaker een kijkje over de grens om kennis op te doen en hun horizon te verbreden. Dit voorjaar lieten medewerkers van team Autisme zich in Denemarken voorlichten over het Deense systeem voor jeugdzorg en onderwijs. Ook de Trias-jongeren nemen bijna jaarlijks deel aan internationale uitwisselingen.


De Trias Fietswerkplaats biedt nu ook wiellampen aan!

De Trias Fietswerkplaats knapt niet alleen gebruikte fietsen op voor kinderen en jongeren met een krappe beurs, maar maakt nu ook wiellampen!

Wiellampen?? 

In plaats van overbodige wielen wegbrengen naar het oud ijzer is het plan ontstaan om van oude wielen een lamp te maken en zo dus nog meer aan (re)cycling te doen!! Er twee type lampen met naar wens een kleine of een grote fitting.

Belangstellenden kunnen de lampen bekijken en bestellen in de Fietswerkplaats aan de Westenholterweg 68 in Zwolle (woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13 tot 17u).

De jongeren van de Fietswerkplaats gaan de lampen zelf maken en de Fietswerkplaats wil een gedeelte van de opbrengst gebruiken om een goed doel te steunen; de jonge alleenstaande minderjarige vluchtelingen die de buren zijn van de Fietswerkplaats. De lampen kosten 30 – 35 euro.

Meer informatie: Jeroen Beckers


Vrijblijvende info-avonden pleegzorg

Pleeggezinnen blijven bijzonder nodig. Dit najaar staan er weer drie vrijblijvende informatieavonden op stapel; in Zwolle en Ommen. Heb je wel eens nagedacht over het tijdelijk opvangen van een kind of jongere? Leg jouw oor te luister op een info-avond, praat met pleeggezinnen en begeleiders over alle zijden van het pleegouderschap. Uiteraard zonder enige verplichting.

Voor de data, tijden en locties: https://www.trias-groep.nl/pleegzorg/informatieavonden/

Voor een korte pleegoudertest: klik hier

Zie ook deze site voor meer pagina’s over pleegzorg.
Een informatiepakket vraag je aan via: voorpleegouders@trias-groep.nl 


Trias nu ook op Instagram

Volg Trias nu ook op Instagram! https://www.instagram.com/triasgroep/.

Maar liefst 3.2 miljoen (vooral jeugdige) Nederlanders maken al gebruik van Instagram, ‘Insta’ is op de ranglijst van meest gebruikte social media in Nederland zelfs Twitter gepasseerd.

De Top 5 luidt: 1. WhatsApp, 2. Facebook, 3. YouTube, 4. LinkedIn en 5. Instagram. Bron/Meer info: het Nationale Social Media Onderzoek 2017.

Trias is ook te vinden op Facebook (triasgroep), Twitter (@triasgroep) en LinkedIn (met een company-page triasgroep en een groep: Trias HRM / Personeel & Arbeid), YouTube (triasgroep).


Jongeren aan zet; jongeren die vernieuwen

Trias heeft al jaren een actieve jongerenraad en zet met diverse projecten in op cliëntparticipatie. Denk onder meer aan de theaterstukken met jongeren: Luister en THUUS, en meer. Op dit moment zoeken we naar vernieuwing met project JazZ; jongeren aan zet Zwolle.

Hoe organiseer je jeugdhulp?
Hoe zou de toekomst van jeugdhulp eruit zien als jongeren het zelf nog meer voor het zeggen krijgen? Dat ze niet alleen meedenken over hun eigen traject maar ook over de organisatie van jeugdhulp. Hoe kun je jeugdhulp uitvoeren, waar zet je op in?

Spannende vragen! Daarom onderneemt Trias met het innovatieproject JazZ tot eind 2018 vijf experimenten; deze ondernemen we samen met jongeren, dat betekent samen experimenten bedenken en samen uitvoeren. Met jongeren die nu jeugdhulp krijgen van Trias, maar ook – heel bewust – jongeren die helemaal geen ervaring hebben met jeugdhulp.

Op basis van 23 interviews met jongens en meiden die verschillende vormen van hulp krijgen hebben we een lijst met thema’s opgesteld. Onderwijs en jeugdhulp, relatie met ouders en hulpverleners, het maken van toekomstplannen, samenleven met groepsgenoten of pleegzusjes en -broertjes; onderwerpen die het dagelijks leven van jongeren raken,

Event Hedon
Inmiddels is het eerste experiment afgerond (juli 2017). Een groep van ruim tien jongeren is hard aan het werk geweest met het thema ‘Toekomstplannen’. Een thema dat alle jongeren raakt, en zeker als je jeugdhulp krijgt, heb je vaak met extra uitdagingen te maken als je 18 wordt. De groep heeft onder meer workshops en apps gezocht en zelf een workshop en template ontwikkeld die jongeren  (eventueel met hulp van hun ouders of begeleider(s)) kunnen helpen om hun eigen toekomst vorm te geven. Als knallende afsluiter van dit experiment organiseerden de jongeren 18 juli het
Make your Future event in poppodium Hedon, waar zo’n 80 jongeren en professionals op af kwamen.

Innovatie ligt per definitie buiten gebaande paden en hoe intensief jeugdhulp ook kan zijn, er speelt altijd meer in het leven van jongeren dan enkel hun traject. Daarom werken we voor JazZ samen met  Up to Up en Travers. Om expertises op het gebied van co-creatie met de doelgroep en jongerenparticipatie te bundelen met een duurzaam resultaat.

Meer informatie
Ben je nieuwsgierig geworden naar onze tussenresultaten? Heb je vragen over onze aanpak? Ken je jongeren waarvan je denkt dat ze bij willen dragen? Of wil je zelf meehelpen met jouw organisatie? We horen het graag via
jazzkernteam@gmail.com


Futureforce draagt begeleiding AMS’ers over aan Vitree

Futureforce, onderdeel van Trias Groep, draagt per 1 juli 2017 de huisvesting en begeleiding van alleenstaande minderjarige statushouders (AMS) over aan jeugdhulporganisatie Vitree. Door de sterke terugloop van het aantal AMS’ers dat naar Nederland komt, stagneert de instroom van jongeren bij Futureforce. De 50 jongeren die Futureforce op dit moment in Overijssel in begeleiding heeft, zijn onvoldoende voor een financieel gezonde bedrijfsvoering.

Voortzetting door Vitree
De continuïteit van de begeleiding van de jongeren staat voor Futureforce voorop. In Vitree heeft Futureforce een goede overnamepartner gevonden die de opvang en begeleiding van de jongeren op de locaties in Zwolle, Steenwijk en Nijverdal voort zal zetten. Doordat een groot deel van de medewerkers van Futureforce per 1 juli bij Vitree in dienst komt, houden de meeste jongeren hun vertrouwde begeleider. Vitree biedt al huisvesting en begeleiding aan alleenstaande minderjarige statushouders in de gemeenten Almere, Lelystad en Kampen.


In kaART: Een creatieve identiteitstraining

Deze individuele training brengt in gemiddeld 8 – 10 sessies in kaART wat er in de belevingswereld van het kind speelt, wat er in het kind omgaat of waar het last van heeft. Het kind heeft in deze training de regie en geeft de richting aan.

In kaART in een notendop:

  • Ontvangen van signalen
  • Ontvangen van verhalen
  • Ontvangen van gevoel
  • Ontvangen van reactie
  • Ontvangen van de ander

Kindercoach Ryan: “Als trainer volg ik het gevoel van een kind. Ik observeer, luister, voel en stel ondertussen vragen. Vanuit deze bevindingen breng ik het kind in kaART. Geheel op maat en in het tempo van het kind.
Door in de belevingswereld van kinderen te stappen, laten zij mij zien en ervaren wat voor hen belangrijk is. Samen met het kind en de ouder(s) ga ik op zoek naar antwoorden. Ik speel daarbij zelf ook open kaart en ga op mijn gevoel af.

In de training gaan we creatief aan het werk; schilderen, tekenen, wat het kind maar leuk vindt om op dat moment te doen; iets creëren vanuit jezelf en er samen over praten. Want kinderen willen wel praten, maar weten niet altijd hoe!”

Een moeder over In kaART:
“Ryan had meteen ons vertrouwen gewonnen. Zonder vooroordelen en bewust zonder achtergrondinformatie is zij gestart. Ze zag wie mijn zoon was. Hij werd begrepen en ging steeds beter in zijn vel zitten.”

In kaART is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, mits ze open staan voor creativiteit.

Meer informatie: Ryan Wagter / (038) 456 46 00
Aanmelden: klik HIER


Kijktip! Maandag 19 juni pleegzorg bij RTV Oost

Kijktip! Maandag 19 juni tussen 17.00 en 17.30 uur schuiven Tineke Mulder (Trias) en pleegmoeder Gea Veldman aan bij ‘Overijssel Vandaag’ het dagelijkse nieuwsprogramma van RTV Oost. Aanleiding voor het gesprek is het tekort aan pleegouders in Overijssel. Voor een succesvolle match, moet er voor een kind altijd een aanbod van meerdere pleeggezinnen zijn om uit te kiezen.

Aanstaande dinsdag 20 juni is er ook een vrijblijvende info-avond in Zwolle. Interesse? Aanmelden via voorpleegouders@trias-groep.nl


Trias Magazine juni 2017

In het nieuwste Trias Magazine een eerste kennismaking met Louise Rouwhorst die in mei als Trias-bestuurder het stokje over nam van Fokko Witteveen. Daarnaast aandacht voor TriASScare; een unieke behandelvoorziening in Zwolle voor jongeren met autisme, het JazZ-project; innoveren en experimenteren in de jeugdhulp samen met jongeren! Plus: een verhaal uit de praktijk van Kinderen uit de Knel, een inkijkje in een ‘gemiddelde’ werkdag van een teamleider bij Trias en veel meer.

Klik HIER voor de digitale versie. Liever een papieren exemplaar? Mail redactie@trias-groep.nl